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We submit for your consideration the following comments on the proposed rulemaking published 

in the May 18, 2024 Pennsylvania Bulletin.  Our comments are based on criteria in Section 5.2 of 

the Regulatory Review Act (71 P.S. § 745.5b).  Section 5.1(a) of the Regulatory Review Act (71 

P.S. § 745.5a(a)) directs the State Real Estate Commission (Commission) to respond to all 

comments received from us or any other source. 

 

Subchapter J.  BROKER PRICE OPINIONS 

 

1.  Section 35.502.  Use of broker price opinion. – Clarity.  

 

This section identifies the uses and prohibitions of a broker price opinion.  Under proposed Section 

35.502(a)(2), a broker price opinion may be prepared by a broker, associate broker or salesperson 

only for use in conjunction with “a modification of a first or junior mortgage or equity line of 

credit.”  In subsection (b) paragraph (1) of the same section, a broker price opinion may not be 

prepared by a broker, associate broker or salesperson for use “as the basis to determine the value 

of a parcel of real property for a mortgage loan origination, including a first or junior mortgage, 

refinancing or equity line of credit.”   

 

These two sections, which track the statutory language in Act 75 of 2018 (Act 75), seem 

contradictory. 63 P.S.§§ 455. 608f (e) and (f).  We ask the Commission, if they are not 

contradictory, to explain the difference between the two provisions in the final version of this 

rulemaking.   

 

2.  Section 35.503.  Broker price opinion education. – Clarity. 

 

Subsection (c) 

 

Proposed subsection (c) requires a broker, associate broker or salesperson to complete at least 3 

hours of Commission-approved continuing education in broker price opinion topics during the 

current or immediately preceding 2-year license period.  The Commission should clarify in the 

final rulemaking that the continuing education requirement is not applicable during the initial 

period of licensure. 
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Subsections (d) and (e) 

 

Act 75 provides that a broker, associate broker or salesperson may not prepare or sign a broker 

price opinion unless the broker, associate broker or salesperson has satisfied the requirements 

prescribed by the rules of the commission to obtain education in the preparation of broker price 

opinions.  63 P.S. § 455.608f(i)(1). 

 

Section 35.503(d) requires a broker, associate broker or salesperson to retain the transcript or 

certificate of instruction for all required broker price opinion courses and provide a copy to the 

Commission upon request.  (Emphasis added).  Section 35.503(e) lists the Commission-approved 

broker prelicensure courses to satisfy the initial education requirements.    

 

The proposed language in Section 35.503(d) differs from the temporary regulations at Subchapter 

I Section 35.404(d).  Section 35.404(d) provides that “[a] broker, associate broker or salesperson 

who has completed a Commission-approved initial education course, a broker prelicensure 

course listed in subsection (e) or continuing education referenced in subsection (c) shall retain 

the transcript or certificate of instruction and provide a copy to the Commission upon request.”  

(Emphasis added).  

 

The Pennsylvania Association of Realtors (PAR) believes that the proposed language to Sections 

35.503(d) and (e) could be read to suggest that the pre-approved broker courses are the only 

courses that would fulfil the initial education requirement in the preparation of broker price 

opinions.  PAR asserts that this modification is not consistent with the Commission’s intent, as 

shown by their course approval history under the temporary regulations.  PAR asks that these 

provisions be revised to clarify that the Commission “can and will approve courses beyond the 

pre-approved broker course[s] listed in the regulation.”  The Commission should clarify its intent 

regarding the initial education requirements in the preparation of broker price opinions in the final-

form regulation.   


